Home


 
 

Stari grad Labin

Na brežuljku smjestio se je srednjevjekovni Labin čije se staro ime Albona prvi put spominje 285. poslije Krista. Rodni grad Matije Vlačića, reformatora i suradnika Martina Luthera, danas je kulturno i administrativno središte. Rijetko gdje se tako šarmantno spaja bogatstvo arhitekture i kulturno-povijesnih spomenika s brojnim umjetničkim ateljeima i dahom mladosti koja se tu okuplja, posebno uvečer, u brojnim kafićima. U blizini je Dubrova s parkom skulptura - Forma viva na otvorenom s preko 70 radova.
Nakon šetnje uličicama Starog grada, posjetite Gradski muzej s arheološkom i etnološkom zbirkom i modelom rudnika jedinstvenim u ovom dijelu Europe, obiđite memorijalnu zbirku Matije Vlačića Ilirika, zavirite u umjetničke atelijere, uživajte u prekrasnom pogledu s gradske Fortice na Rabac, Cres i okolicu Labina i upustite se u kupovinu po malim, elegantnim trgovinama. Osvježite se na terasi jednog od kafića. To su mjesta gdje svatko sretne svakoga, sklapaju se poslovi, ili se samo neobavezno čavrlja.

Mjesto današnjeg slikovitog gradića Labina, smještenog na brdašcu visokom 320 metara, udaljenog svega oko 3 kilometra od mora, bilo je, prema svemu sudeći, nastanjeno još 2000 godina prije Krista. Ostaci jedne od takvih naseobina kasteljera iz brončanog doba, Kunci, nalaze se u neposrednoj blizini Labina. Njegovo staro ime Albona ili Alvona ilirsko je keltskog podrijetla, a izgleda da su ga Kelti osnovali u IV stoljeću prije Krista na mjestu negdašnje gradine, iako neki povjesničari spominju da su to mjesto Iliri utvrdili još u 11. stoljeću prije naše ere. Prema povjesničarima Albona na keltskom jeziku znači 'grad na brdu', odnosno 'visoko naselje'.
Za njegove tadašnje stanovnike Tit Livije će napisati da su bili gusari-pirati. Nakon sukoba između domaćeg stanovništva i Rimljana, koji počinju u trećem stoljeću prije Krista, Istra 177 p.n.e. potpada pod Rim, a granica postaje rijeka Raša. Labin s okolicom postaje sastavni dio rimske provincije Ilirik s visokim stupnjem samostalnosti i vlašću nad okolnim mjestima. Najstariji pisani dokument o Labinu je reljef iz trećeg stoljeća naše ere s natpisom 'RES PUBLICA ALBONESSIUM'.Zanimljivosti

GRADSKA VRATA ili "Porta Sanfior" - datiru iz 1587.godine. Iznad njih nalazi se labinski grb i mletački lav, a i danas su zadržala svoj izvorni izgled;

PALAČA BATTIALA- LAZZARINI u njoj je danas smješten narodni muzej grada sa svojim arheološkim, etnografskim i rudarskim postavom, te galerijom.

PALAČA FRANKOVIĆ-VLAČIĆ u kojoj je postavljena stalna izložba posvećena teologu MATHIASU FLACIUSU ILLYRICUSU (Matja Vlačić Ilirik, 1520- 1575) jednom od najistaknutijih zagovornika protestantske reforme.

CRKVA ROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE - smatra se pravim draguljem, podignuta u 11. st. Na njeno pročelje 1604. godine postavljen je venecijanski lav s kuglom u ustima - simbol priznavanja Mlečana u Labinu.

CRKVA SV. MARIJE TJEŠITELJICE, izgrađene 1426. godine iznimno je vrijedan ciklus od 15 skulptura u drvetu i 9 ulja na platnu iz 17.st.